Welkom

De Zwaantje Hans-Stokman’s  Hof is een fraai gerestaureerde boerderij met schuur uit hoogstwaarschijnlijk de 17de eeuw. In 1877 (te zien aan de gevelsteen boven de baanderdeur) heeft er een verbouwing plaatsgevonden, de boerderij is toen ingekort. De familie Hans is eigenaar geworden in 1885. Deze familie, afkomstig uit de Graafschap Bentheim in Duitsland, heeft bijna 100 jaar in deze boerderij gewoond. Een van de laatste leden van de familie  (Zwaantje Hans) heeft door het zandstrooien van deze boerderij een toeristische attractie van formaat gemaakt.

Op de deel heeft de NAM samen met bureau Hypsos en Stichting “De Spiker” een expositie over de oliewinning ingericht. Op woensdag 7 mei 2014 was de officiële heropening.

Wij zijn open van 1 april tot en met 30 september 2015. Zondag en maandag gesloten.
De openingstijden zijn van 13.00 – 17.00 uur. Verder het hele jaar op afspraak.(telefoon 0524 – 531702)

image-2015-01-07

Fototentoonstelling “Different Colours”

Deze fototentoonstelling is te zien van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 – 17.00 uur in de periode 7 juli tot en met 1 augustus 2015 in de waag’nschuur bij de Zandstrooiboerderij, Burg. Osselaan 5 in Schoonebeek.

Voor deze expositie is gekozen voor het thema “kleur”, waarin is te zien wat kleur (of juist het ontbreken daarvan) met de beleving van een foto kan doen.

Deze expositie laat foto’s zien van Truus van Klinken en Marga Lassche, hobbyfotografen die al heel lang de passie voor fotografie delen.

Truus heeft een voorliefde voor portretfotografie op locatie of werken met thema’s en ook diverse vormen van kunst spreken haar zeer aan. Maar ook architectuur, landschap/natuur, macro en het maken van detailfoto’s vindt ze boeiend.

Details uit het dagelijkse leven, de natuur en de mensen inspireren Marga, maar vooral tijdens haar vele reizen heeft ze zich helemaal kunnen verliezen in het vastleggen van de verschillende culturen.

Truus en Marga hebben in de afgelopen tijd in de omgeving al geëxposeerd o.a bij de bibliotheken in Emmen en Klazienaveen, Synagoge van Coevorden en restaurant “De Kamer”in Emmen.

Wees welkom en veel plezier bij deze fleurige foto expositie “Different Colours”

Different Colours  -X-

Expositie over “70 jaar bevrijding “

De Stichting “De Spiker” organiseert van 4 t/m 8 mei in de waag’nschuur bij de zandstrooiboerderij aan de Burgemeester Osselaan 5 in Schoonebeek een tentoonstelling ter gelegenheid van de 70-jarige herdenking van de bevrijding in 1945.

In de waag’nschuur  zullen een groot aantal geschriften, voorwerpen en allerlei oorlogsmateriaal tentoongesteld worden.

Ook wordt in een deel van de tentoonstelling aandacht gevestigd op veldwachter Kippers, die kort voor het einde van de oorlog gefusilleerd werd, omdat hij mede schuldig zou zijn aan de dood, gepleegd door verzetsmensen op 29 juli 1943, van de fanatieke nazi burgemeester Bisschop.

In het Aole Gemientehoes wordt in het kader van de herdenking van de bevrijding door “Schoonebeek in Actie” van 4 tot en met 8 mei een foto- en beeldexpositie gehouden over oorlogsgraven en de 5 vliegtuigcrashes  in Schoonebeek en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De expositie in de waag’nschuur is te zien op:
maandag   4 mei van 12.00 tot 17.00 uur

Dinsdag     5 mei van 11.00 tot 17.00 uur

Woensdag 6, donderdag 7 en vrijdag 8 mei van 12.00 – 17.00 uur

Zandstrooiboerderij en olie-expositie

In 2015 gaan de zandstrooiboerderij en de olie-expositie weer open op 1 april 2015.

In de zandstrooikeuken kunt u zien hoe een zandstrooitapijt gelegd wordt.  Op de deel kunt de olie-expositie van de NAM bekijken.  Hier wordt aandacht besteed aan de nieuwste winningstechnieken die sinds 2011 gebruikt worden maar ook de geschiedenis van de NAM in Schoonebeek krijgt aandacht.

In de wagenschuur kunt u een aantal vitrines bekijken waarin oude foto’s en materialen tentoongesteld zijn.

Ook kunt u er terecht voor een kopje koffie/thee.

Samenwerking met de plaatselijke basisscholen
Midwinterhoornwandeltocht zondag 28 december 2014

Op de koude maar zonnige zondagmiddag van 30 november 2014 werd bij en in de waag’schuur de advent weer anblaosen. De Midwinterhoornblaosers lieten hun prachtige klanken weer horen voor het publiek. Ook konden de mensen zien hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt. In de waag’nschuur, waar het lekker warm was, werden enkele verhalen verteld die met advent en de komende kerst te maken hadden.

Op zondag 30 december 2014 vindt de jaarlijkse midwinterhoorntocht in Schoonebeek plaats.

41ste Zandstrooiwedstrijd voor basisschoolleerlingen

Op dinsdag 16 juni 2015 vond voor de 41e keer de wedstrijd in het strooien van een zandtapijt voor de hoogste groepen van het basisonderwijs plaats. De basisscholen uit Schoonebeek en Nieuw Schoonebeek deden hier aan mee.

De winnaars van de wedstrijd waren:
1ste prijs : Diëlle Paas van de OBS De Iemenhof uit Schoonebeek
2de prijs: Carmen Hamberg van de CBS De Oliebron uit Schoonebeek
3de prijs: Kristel Wolken van de R.K. basisschool Gerardus Majella uit Nieuw-Schoonebeek.

De drie beste deelnemers zullen ook een zandtapijtje gaan strooien in de waag’nschuur bij de Museumboerderij aan de Burgemeester Osselaan, die zullen tot en met de feestweek eind augustus te bezichtigen zijn.
Zandstrooiwedstrijd 2015 174

Openingstijden

In de keuken van de zandstrooiboerderij kunt u een prachtig zandtapijt bewonderen en op de deel heeft de Nederlandse AardolieMaatschappij(NAM). in samenwerking met de stichting “De Spiker” een permanente tentoonstelling over de oliewinning in Schoonebeek ingericht. En natuurlijk is daar ook iets te zien over de geschiedenis van de oliewinning

Op verzoek wordt er door de beheerster, mevrouw Seinen, voor groepen een demonstratie “Zandstrooien” gegeven.

april t/m september dinsdag tot en met zaterdag van:13.00 tot 17:00 uur
en verder het gehele jaar op afspraak

Entree: € 2,50 per persoon